CIRCUITUL APEI IN NATURĂ

CIRCUITUL APEI IN NATURĂ

download

23 februarie 2020 23:55

DANIELA LILIANA TUICU

Arie curriculară
Discipline
Descriere

Datorită razelor calde ale soarelui, o parte din apa râurilor, lacurilor, mărilor și oceanelor se transformă în vapori, un fel de aburi care se ridică spre cer. Când ei trec prin zone de aer rece, se transformă din nou în picături de apă și formează norii. Gravitația Pâmântului îi atrage în jos, sub formă de ploaie sau de ninsoare. Și astfel, apa revine în râuri, lacuri, mări și oceane, se infiltrează în pământ, se așterne sub formă de zăpadă pe crestele munților sau formează calote glaciare. Și acest proces se repetă la nesfârșit.

Conținut

În natură apa se găsește în stare lichidă (apa râurilor, lacurilor, mărilor și oceanelor), în stare solidă (ghețari) și în stare gazoasă (norii) în funcție de temperatura mediului. Acestea se numesc stări de agregare.

Prin intermediul fenomenelor de evaporare, condensare și solidificare apa trece dintr-o stare de agregare în alta, circulând în atmosferă.

Apa mărilor și oceanelor, apa de la suprafața solului și cea eliminată de plante prin frunze se evaporă sub influența căldurii Soarelui și se ridică în atmosferă formând norii.

 Norii, alcătuiți din vapori de apă, sunt purtați de vânt în straturile superioare ale atmosferei. Când întâlnesc un strat de aer rece vaporii se condensează, transformându-se în picături de apă.

 Aceste picături, fiind prea grele, nu mai pot fi susținute de nori și cad pe Pământ sub formă de precipitații: ploaie, ninsoare, lapoviță, grindină.

O parte din apa provenită din precipitații ajunge în mări și oceane, altă parte cade pe sol și se infiltrează ajungând în apele subterane, altă parte este absorbită de rădăcinile plantelor, ajungând până la nivelul frunzelor.

Călătoria apei se reia iar și iar, așa cum am arătat mai sus. Această mișcare a apei în atmosferă se mai numește și circuitul apei în natură.

În acest circuit apa nu se pierde ci se transformă permanent, trecând prin diferite stări de agregare. De aceea, putem spune că apa care a existat pe Pământ în timpul erei dinozaurilor există și astăzi, ea călătorind prin atmosferă și întorcându-se de unde a plecat.

Știai că apa care era pe Terra în vremea dinozaurilor există și în zilele noastre?


Bibliografie

European Space Agency, ESA