Căluț de mare
Titlul resursei: Căluț de mare
Data introducerii resursei

21 noiembrie 2019 10:47

Autori:

Nicu Constantinescu

Contribuitor:

nicu.constantinescu@educred.ro

Descrierea resursei:

Este răspândit în lungul coastelor europene ale Oceanului Atlantic de la Insulele Britanice și Țările de Jos până în Maroc, Insulele Canare, Madeira și Azore, și în apropierea coastelor din Marea Mediterană și Marea Neagră

Arie curriculară:
  • Matematică și științe ale naturii
Clasa:
  • Clasa a III-a
Discipline:
  • Științele naturii
Competențe generale:
  • Explorarea caracteristicilor unor corpuri, fenomene și procese
Competențe specifice:
Activități:
  • stanat3-1.1,observarea unor corpuri și identificarea caracteristicilor acestora (de exemplu: organisme vii pentru identificarea părților componente, diferite obiecte pentru identificarea unor proprietăți precum formă, culoare, transparență)
Grup țintă:
  • elev
Domeniul căruia i se adresează resursa:
  • cognitiv
Resursa vizează:
  • comunicare
Tipul de demers / raționament utilizat în realizarea resursei:
  • inductiv
Activitatea se desfășoară:
  • clasa
Modul în care se produce învățarea se face prin:
Mijloace / materiale didactice necesare

Conectare la Interent și acces la manual.

Licența:

CC BY

Etichete
stanat3 cognitiv comunicare clasa căluț de mare Hippocampus guttulatus Marea Neagră
Conținut
The Black-Sea seahorse is a rare sight in the shallow waters of Eforie-Sud
The Black-Sea seahorse is a rare sight in the shallow waters of Eforie-Sud

Culoarea corpului este cafeniu-roșcat sau brun-negricios, abdomenul cenușiu sau albicios.

Corpul este răsucit în regiunea dinainte a capului și în regiunea cozii și comprimat lateral, cu coada îngustă și prehensilă, cu care se prinde de plantele acvatice. Întreg corpul este acoperit cu plăci osoase. Înotătoarea codală lipsește. Înotătoarea dorsala are marginea rotunjită. Capul prevăzut cu tubercule este fixat pe trunchi în unghi drept, având o creastă la ceafă și un bot tubular. Capul și botul tubular seamănă cu capul unui cal, fenomen unic în clasa peștilor.

Trăiește în apropierea coastelor, la adâncimi mici, printre tufele de alge sau de iarbă de mare (Zostera, Posidonia), ținându-se încârligat cu coada de acestea și cu restul corpului drept, vertical. Înoată în poziție verticală.

Se hrănește cu alge și mici crustacei.

Femela depune în mai-iulie până la 400-500 icre, de forma unor pere, în punga incubatoare de pe partea ventrală a masculului, unde stau 4 săptămâni. După trecerea acestui termen, masculul deschide punga și dă libertate puilor, fără a se mai îngriji de ei.

Nu are importanță economică. În unele țări se usucă și se comercializează ca "ornament" sau „amintire" curioasă. Se poate folosi ca pește de acvariu, cu apă marină.